چند نکته مهم بهداشتی برای سلامت جنسی خانم ها
نکات بهداشتی جنسی
رعایت نکات بهداشتی جنسی برای همه افراد ضروری است ، اما خانم ها به دلیل شرایط خاص جسمی ، در دوره هایی از زندگی خود به مراقبت بیشتری نیاز دارند . همه بانوان کم و بیش توصیه های مادربزرگ خود را به یاد دارند ؛نکات بهداشتی جنسی از قبیل این که در زمان عادت ماهیانه خود را گرم نگه دارید ، غذاهای گرم بخورید ، حمام نکنید و یا زمانی که تازه زایمان کرده اید ، در جای سرد ننشینید و …
اغلب این توصیه ها که بیشتر بر اساس تجربه است ، در طب قدیم نیز بیان شده و چه بسا بسیاری از مشکلاتی که امروزه زنان با آن روبرو هستند ، به دلیل رعایت نکردن همین نکات ساده باشد .
نکات بهداشتی جنسی به شرح زیر است :
1- تغذیه سالم : در تمام مقاطع زندگیشان باید مراقب سلامت و تغذیه خود باشند ، اما در سه زمان عادت ماهانه ، بارداری و زایمان این مراقبت ها اهمیت ویژه ای پیدا می کند .
در این سه دوره ، به دلیل وضعیت خاص جسمی ، رحم به شدت رطوبت پذیر است ، بنابراین خانم ها باید بسته به مزاجشان از غذاهای گرم استفاده کنند . نکته ای که یادآوری آن ضروری است این که رطوبت پذیری و سرد شدن رحم باعث پیری زودرس این عضو می شود و همین امر به یائسگی زودرس ، در خانم هاست .
2- یکی از نکات بهداشتی جنسی : دردهای قاعدگی ، به طور معمول ناشی از سردی است و به ندرت ممکن است ناشی از گرمی در افراد دموی مزاج باشد که امروز در جامعه به ندرت دیده می شود . قاعدگی بسته به سردی رحم همراه با دردهای زیر شکمی ، ناحیه کمر و … فرد را آزار می دهد .
نشستن روی چمن خیس و جای سرد ، خشک نکردن کامل پس از استحمام و در معرض باد سرد قرار گرفتن از جمله عواملی است که باعث جذب مستقیم رطوبت در رحم و سردی و رطوبت باعث احساس درد در دوران قاعدگی می شود . یکی از دلائلی که در گذشته خانم ها کمتر به فیبروم و کیست مبتلا می شدند رعایت همین نکات ساده بوده است . خانم ها در قدیم مراقب محل نشستن خود بودند و حتی روی فرش پشمی می نشستند .
3- شلوارهای تنگ : پوشیدن شلوارهای فاق کوتاه و چسبان ، عفونت ها را تشدید و جریان خون دستگاه تناسلی را مختل می کند . یکی از مشکلات شایعی که شلوارهای تنگ برای خانم ها ایجاد می کند عفونت های قارچی است .
پوشیدن لباس های تنگ و چسبناک به ویژه از جنس پلاستیک ، منجر به تشدید رطوبت شده و ناحیه را برای رشد قارچ مستعد می کند . همچنین رشد برخی از اندام ها به واسطه فشار ناشی از لباس دچار مشکل می گردد .
4- لباس های مصنوعی ساخته شده از الیاف شیمیایی ، برانگیزاننده حساسیت های پوستی بوده و تشعشعات آن ، زمینه مناسبی را برای تحریک بیماری های اتوایمیون فراهم می سازد . بنابراین ، توصیه می شود از پوشیدن این لباس ها پرهیز شود .
این شلوارها مانع از تبخیر می شوند و وقتی ناحیه تناسلی مرطوب باشد ، احتمال بروز عفونت های قارچی از قبیل ” کاندیدیاز” بیشتر می شود . علاوه بر این ، عفونت های میکروبی ناحیه مقعد در محیط مرطوب راحت تر می توانند به قسمت جلو بیایند و تکثیر پیدا کنند .
از طرف دیگر ، این شلوارها به علت سایشی که با ریشه موها دارند به خصوص موهایی که قبلاً اپلاسیون شده اند و کوتاه هستند ، ممکن است باعث ایجاد عفونت در ریشه موها شوند . این عفونت ” فولیکولیت ” نام دارد و به صورت جوش چرکی دردناک خود را نشان می دهد .
خانم های عزیز توجه داشته باشند پیشگیری از عفونت های رحمی بسیار ساده است ، ولی در صورت ابتلا ، رهایی از این عفونت ها به راحتی ممکن نیست .
5- لباس های زیر تنگ : لباس های زیر تنگ و آن هایی که از جنس شیمیایی هستند معمولاً ظاهر قشنگتری دارند ، اما تنگ بودن و عدم امکان بخار شدن رطوبت و جنس های شیمیایی به ار رفته در آن ها ، می توانند شما را به دردسر بیندازند .
الیاف طبیعی مانند پنبه ، معمولاً خلل و فرج کوچکی دارند که اجازه می دهند رطوبت تبخیر شود ، اما این خلل و فرج در الیاف شیمیایی یا کم هستند یا اصلاً وجود ندارند ؛ بنابراین عفونت ها تشدید می شوند . علاوه بر این ، مواد شیمیایی به کار رفته در آن ها ، ممکن است حساسیت زا باشند . در کل ، لباس های زیر تنگ می توانند فولیکولیت یا همان عفونت ریشه مو و سایر عفونت ها را تشدید کنند .
6- نحوه شستن لباس زیر ، هر بار که لباس زیر یا هر لباس جدید دیگری خریداری می کنید ، باید آن را قبل از استفاده بشویید . اگر جنس لباس از نخ باشد می توانید آن را با حرارت حدود 80 تا 90 درجه سانتیگراد بشویید . اما بیشتر الیاف شیمیایی در این دما فرم اولیه و حالت کشدارشان را از دست می دهند ؛ بنابراین ، این لباس ها را بهتر است برای اولین با در دمای 40 تا 50 درجه شستشو دهید .
نکته دیگر اینکه ، لباس های زیر را قبل از شستشو ، از سایر لباس ها جدا کنید و لباس زیر هر گروه سنی و جنسی را جدا از هم داخل ماشین لباسشویی بیندازید .
7- نکات بهداشتی جنسی : در طی روز ، لباس های زیر با جنس الیاف نخی بپوشید . از پوشیدن لباس های بدون تهویه مانند لباس های نایلونی و ساخته شده از سایر الیاف مصنوعی خودداری کنید . تا آنجا که ممکن است شب ها بدون لباس زیر بخوابید تا مهبل با جریان هوا در تماس باشد .
8- نکات بهداشتی جنسی : از پوشیدن لباس های تنگ مانند شلوار جین ، جوراب شلواری و مایو به مدت طولانی اجتناب کنید . لباس های گشاد و راحت به تن کنید .
9- به هیچ وجه از لباس زیر دیگران حتی نزدیکان استفاده نکنید .
10- برای شستشوی لباس های زیر خود از شوینده های غیر معطر و ملایم استفاده کنید .
11- لباس های زیر خود را حتماً در آفتاب خشک کنید ، چرا که آفتاب بهترین ضدعفونی کننده است ، در صورت عدم دسترسی به نور آفتاب ، با اطوی داغ آن ها را اطو کنید .
12- لباس های زیر خود را حداکثر هر دو روز یکبار عوض کنید .
13- استفاده مرتب و دقیق از لباس زیر و شورت تمیز : اجازه ندهید شورت شما با ترشحات مرطوب شود . ترشحات سبب رطوبت و لک روی شورت می شوند ، مواد آلوده و باکتری های مرده هستند که باعث تشدید بوی دستگاه تناسلی- ادراری می شوند .
14- هیچگاه لباس های خیس و مرطوب نپوشید . چنانچه لباسهایتان خیس شد ، فوراً آن را عوض کنید .
15- هر یک ساعت از جای خود بلند شوید : نشستن های طولانی مدت و بی حرکت می تواند احتمال ایجاد عفونت های قارچی را در خانم ها بیشتر کند ، به همین دلیل توصیه می شود خانم هایی که شغل های پشت میزی دارند و مجبورند ساعت های طولانی در یک مکان بشینند ، حداقل در هر ساعت یک بار ، از جای خود بلند شوند و برای 5 دقیقه راه بروند . این راه رفتن خود باعث تهویه و کاهش احتمال عفونت می شود .
16- گرمای زیاد ، واریس و بواسیر را تشدید می کند : گرما به اندازه ای که برای آقایان مضر است برای خانم ها خطر ندارد . بیضه ها در آقایان خارج از بدن قرار دارد و دمایشان باید کمتر از 37 درجه سانتی گراد باشد . با این حال استفاده از درجه حرارت بالا برای خانم ها نیز توصیه نمی شود . از این لحاظ که بالا رفتن درجه حرارت معمولاً باعث می شود رگ های پا نیز درجه حرارتشان بالا رود و درنتیجه هم در ناحیه تناسلی و هم در سطح پاها احتمال ایجاد واریس افزایش می یابد .
این واریس ها ، حتی ممکن است در بارداری با خونریزی همراه باشند . استفاده از صندلی های گرمکن دار اتومبیل نیز اگر مکرر و طولانی باشد می تواند واریس و بواسیر را در خانم ها تشدید کند ؛ بنابراین ، بهتر است گرمکن همیشه روشن نباشد و به مدت زیاد استفاده نشود . در مقابل گرما ، سرما به تنهایی مشکلی برای ناحیه تناسلی خانم ها ایجاد نمی کند .
17- پرهیز از جابه جایی بار سنگین در زمان قاعدگی و بارداری ضروری است ؛ زیرا در این مقاطع کمر آسیب پذیر است و در دراز مدت عوارض آن آشکار می شود .
18- در طول دوران قاعدگی ، استحمام و شستشوی بدن بلامانع است .
19- پس از ادرار کردن و اجابت مزاج ، همیشه از سمت جلو به به طرف عقب ( ابتدا فرج و سپس مقعد ) خود را بشویید . این کار از رانده شدن باکتری های نواحی مقعد به مهبل جلوگیری می کند . همچنین با دست کثیف طهارت نگیرید .
20- از طهارت با آب های راکد و آلوده و همچنین از طهارت در توالت های همگانی کثیف ، خودداری کنید .
[rating_form id=”4″]